Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16/5 στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανόλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών που βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα. Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ήταν και η Εύα Μανδελένη, γιατρός, στέλεχος του ΚΚΕ.
Βασικό αίτημα της αντιπροσωπείας είναι η κατάργηση του clawback, δηλαδή η αυτόματη επιστροφή φαρμακευτικής και εργαστηριακής δαπάνης όταν αυτή υπερβαίνει το προκαταβολικά προκαθορισμένο όριο του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, το οποίο πλήττει βάναυσα τα μικρά ιδιωτικά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κλπ) και τα απειλεί με λουκέτο.
Στην συνάντηση τέθηκε ζήτημα επιβίωσης αφού οι εργαστηριακοί γιατροί τόνισαν πως θα δέχονταν να υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια για τις εξετάσεις, όχι ωστόσο να υπάρχουν τέτοιοι «κόφτες» με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Η αποζημίωση των εργαστηριακών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ είναι σε τιμές του 1991. Ταυτόχρονα, εάν το εργαστήριο υπερβεί το όριο δαπάνης, υποχρεώνεται σε αναγκαστικές κλιμακωτές εκπτώσεις, το λεγόμενο rebate. Στο τέλος του μήνα συνήθως τα εργαστήρια έχουν υπερβεί τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, οπότε γίνεται οριζόντια μείωση του ποσού που έχουν να λάβουν (clawback) ως και κατά 40%, πράγμα που για ένα μικρό εργαστήριο μπορεί να υπερβαίνει τα 10.000€ το έτος. Χαρακτηριστικά τόνισαν πως υποχρεώνονται να δουλεύουν ουσιαστικά χωρίς αμοιβή τις τελευταίες μέρες κάθε μήνα. Επιπρόσθετα έθιξαν το ζήτημα της απαξίωσης των εργαστηρίων από τους ίδιους τους ασθενείς, ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.
Ο σ. Μανόλης Συντυχάκης τόνισε πως «το ΚΚΕ είναι πάγια αντίθετο με τους πολύμορφους «κόφτες» των εργαστηριακών εξετάσεων, που στερούν τους ασθενείς από τις αναγκαίες εξετάσεις, γενικά από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γενικά με την λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που βάζει την υγεία των ασθενών στο κρεβάτι του Προκρούστη κόστους και οφέλους. Ως εκ τούτου το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την εφαρμογή του “clawback”, που θεωρεί πως κινείται στην ρότα της συγκέντρωσης της «αγοράς» των εργαστηριακών εξετάσεων σε λίγα μεγάλα εργαστηριακά κέντρα – επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα γονατίζει τους αυτοαπασχολούμενους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.» Συμπλήρωσε, δε, πως «η συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα νομοτελειακά αποβαίνει σε βάρος του δημοσίου τομέα, συνολικά της υγείας του λαού, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει τους «μικρούς» ιδιώτες υπέρ της μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τον κλάδο.»
Σημείωσε πως «η θέση του ΚΚΕ είναι υπέρ του αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού με κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο υγείας» και ότι «μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα «χωράνε» οπωσδήποτε οι επιστημονικές υπηρεσίες όλων των εργαστηριακών γιατρών, με αξιοπρεπή αμοιβή για την δουλειά τους.»
Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους μικροβιολόγους και ακτινολόγους να συνεχίσουν αποφασιστικά την κινητοποίηση και τη διαμαρτυρία τους, να έρθουν σε επαφή και με άλλους φορείς προκειμένου ο αγώνας τους να αποκτήσει διαστάσεις, να δώσουν το «παρών» δυναμικά στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 21/5 και στο συλλαλητήριο για την υγεία που οργανώνεται από πολλά εργατικά σωματεία και άλλους φορείς την ίδια μέρα.
Τέλος τους κάλεσε να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές δίνοντας ένα γερό χαστούκι στην πολιτική που στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και εφαρμόζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δηλαδή τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ που ευθύνονται για το clawback. Γιατί αυτή η πολιτική απαιτεί περικοπές δημόσιων δαπανών για την υγεία, ενώ από την άλλη δίνει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους ομίλους και το Κεφάλαιο.